KEPAKARAN AMTC ADALAH MEMBANTU MEREALISASIKAN IMPIAN SEMUA UMAT ISLAM UNTUK MENJADI TETAMU ALLAH SETIAP TAHUN SERTA MENUNAIKAN FARDHU HAJI DI USIA MUDA

Tentang AMTC

MUTAWWIF TRAINING & CONSULTANCY ACADEMY SDN. BHD. atau lebih dikenali sebagai AMTC merupakan sebuah platform penyediaan latihan khususnya dalam bidang Haji & Umrah yang telah bertapak sejak tahun 2011 dalam menyediakan latihan bermodul lengkap ibadah Haji dan Umrah kepada Mutawwif di seluruh pelusuk Malaysia.
Pihak AMTC menyediakan latihan yang mempunyai perincian mengikut skop tertentu seperti : Asas Mutawwif, Pengurusan Haji & Umrah, Pengurusan Usahawan & Kerjaya, Motivasi Umrah & Haji, Kefahaman teori & amali perlaksanaaan Haji & Umrah. Slot latihan yang disediakan pihak AMTC akan dikelolai oleh tenaga pengajar yang mahir dan berpengalaman lebih daripada 20 tahun dalam bidang Haji & Umrah. Perlaksanaan modul pembelajaran yang digunakan adalah sistematik dan mengikut panduan semasa dalam industri Haji & Umrah bagi memastikan pengisian yang diperolehi oleh peserta seiring dengan pengetahuan yang diselaraskan mengikut keperluan industri Haji & Umrah.
Pihak AMTC juga telah melahirkan lebih 5000 orang graduan Mutawwif yang telah mengikut program pensijilan secara Intensif. Mutawwif yang dihasilkan oleh pihak AMTC sebelum ini telah mendapat banyak tawaran sebagai Mutawwif daripada agensi pelancongan secara sepenuh masa mahupun sambilan. Selain itu, Mutawwif AMTC lebih berketerampilan dan berkeyakinan dalam menyampaikan ilmu dalam bidang Haji & Umrah kepada masyarakat.

VISI

Menjadi Peneraju Platform Usahawan & Latihan Mutawwif No. 1 Malaysia

MISI

Menyediakan platform latihan bagi melahirkan tetamu Allah yang berilmu, mutawwif bertauliah serta usahawan yang profesional dalam industri umrah & Haji.

OBJEKTIF

  1. Merangka dan menyelaras modul latihan yang lengkap, berimpak tinggi & bersistematik.

  2. Berkolaborasi dengan tenaga pakar dalam industri Umrah & Haji di IPTA, IPTS serta agensi Kerajaan & Badan Korporat.

  3. Membangun sistem perniagaan yang mudah & efektif bagi semua lapisan masyarakat.

 

PENERAJU UTAMA

BOARD OF DIRECTORS

BAHAGIAN PEMBANGUNAN USAHAWAN PKNS

Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor ( PKNS ) telah ditubuhkan pada 1 Ogos 1964 di bawah Enakmen Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor ( 1964 ) sebagai sebuah badan berkanun dan agensi pembangunan negeri Selangor.

Penubuhannya bertujuan untuk mengisi kemerdekaan negara menerusi pengagihan ekonomi yang adil dan pertumbuhan sosio-ekonomi yang berpandukan kepada dasar-dasar kerajaan agar dapat mewujudkan kestabilan, keharmonian dan keadilan sosial khususnya di negeri Selangor.

Harapan ini dilaksanakan menerusi pembangunan pusat pertumbuhan baru, penerokaan kawasan kediaman yang vibran dan lestari, pembangunan pusat-pusat perindustrian, perniagaan dan pelbagai aktiviti pelaburan.

PERBADANAN KEMAJUAN NEGERI SELANGOR (PKNS)
PENASIHAT

DATO' ZAIN BIN ZAKARIA

Berpengalaman luas dalam bidang pemasaran selama lebih 20 tahun serta merupakan pengasas Permai Lifestyle Consultant yang memberi latihan dalam bidang kesihatan & rawatan kecemasan. Beliau juga merupakan aktivis masyarakat dan pemimpin organisasi sebuah syarikat multinasional. Beliau banyak terlibat dengan pelbagai syarikat pelancongan umrah dan haji sebagai ketua rombongan dengan pengalaman selama lebih 20 tahun.

DTDP, PPS, PPA, PJM

CEO & FOUNDER

US.HAJI ABDULLAH A.R.S

Mendapat pendidikan agama di Maahad Al-Ahmadi Al-Islami Paya Rumput Jaya, Sungai Udang, Melaka sebelum melanjutkan pengajian ke Universiti Islam Antarabangsa dalam bidang Sarjana Muda Undang-Undang. Kemudian beliau menyambung pelajaran di universiti yang sama dalam bidang Sarjana Muda Undang-Undang Syariah dan telah ditauliahkan sebagai Peguam Syarie Wilayah Persekutuan pada tahun 2008. Beliau merupakan seorang yang komited dan berwawasan tinggi. Pernah menyandang jawatan sebagai penasihat undang-undang di sebuah jabatan kerajaan sebelum melepaskan jawatan tersebut untuk terjun ke bidang perniagaan. Berpengalaman lebih 10 tahun di dalam industri takaful, badal haji dan wasiat Islam. Beliau banyak mengikuti program-program keusahawanan dan pemasaran strategik. Beliau adalah “graduan”  klinik keusahawanan Dr. Azizan Osman serta merupakan Certified Spiritual-NLP Practicional (NFNLP, USA) dan Professional Learning Facilitator (PLF). Kini beliau merupakan Pengarah Urusan di AMTC Group of Companies.

• LLB (HONS) IIUM, LLB (HONS) SYARIAH IIUM

• Certified Spiritual NLP Practioner (NFNLP-USA)

• Train The Trainer Certification, University of Life

• Professional Learning Facilitator (PLF)

• Alumni Public Speaking Mastery (PSM)

PENGARAH PENTADBIRAN

PN. HJH. MASRIYAH BT MAT JUSA

Mendapat pendidikan agama  di Maahad Al-Ahmadi Al-Islami Paya Rumput Jaya, Sungai Udang, Melaka. Seterusnya melanjutkan pengajian di Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM) dalam jurusan Dakwah & Pembangunan Sumber Manusia. Berpengalaman lebih 10 tahun dalam bidang kebajikan dan hal-hal kemasyarakatan di sektor kerajaan.

INFO Syarikat

Nama Daftar

MUTAWWIF TRAINING & CONSULTANCY ACADEMY (AMTC) SDN. BHD. (976567-P)

 

Tarikh Penubuhan:

31 Januari 2012

 

Alamat Syarikat:

No. 9B, Wisma AMTC, Jalan Saga Emas 8A, Taman Saga Emas, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan.

 

Hubungi:

Tel: 03-8741 5604

 

Jenis Perniagaan:

– Perkhidmatan Latihan
– E-Learning Mutawwif Pro
– Khidmat Perundingan
– Seminar & Kursus
– Kerjaya & Keusahawanan
– Jualan Pakej Umrah&Haji melalui kepelbagian agensi

CIMB BANK – 8602-657642

Persoalan yang berkaitan dengan AMTC

1. Apakah perkhidmatan & produk yang menjadi teras perniagaan AMTC?

Perkhidmatan – AMTC menawarkan perkhidmatan latihan & pensijilan usahawan mutawwif profesional, khidmat perundingan Umrah & Haji, seminar & kursus keusahawanan, badal haji dan tempahan pakej Umrah melalui panel konsortium. 

2. Apakah KEPAKARAN AMTC berbanding syarikat lain yang terlibat dalam industri Umrah & Haji?

AMTC menawarkan peluang kerjaya dalam industri Umrah & Haji kepada semua umat Islam melalui platform USAHAWAN AMTC.
Kepakaran AMTC ialah membantu usahawan, bakal usahawan serta umat Islam yang berminat membina kerjaya dalam industri Umrah & Haji, meningkatkan pendapatan sampingan mereka melebihi RM10K setiap bulan dengan sistem & Strategi Lautan Biru kami yang telah terbukti BERJAYA! 
KEPAKARAN AMTC juga meliputi perkara-perkara berikut:
i. Memberikan penyelesaian kepada umat Islam yang ingin ke Tanah Suci, tetapi kurang berkemampuan untuk menunaikan umrah bukan sekali malahan boleh pergi setiap tahun.
ii. Memberikan penyelesaian kepada umat islam yang ingin mengerjakan haji secara pantas tanpa menunggu masa yang terlalu panjang, antara 89 – 102 tahun.
iii. Menyediakan platform kerjaya kepada seluruh umat Islam yang sibuk. Mereka boleh melakukan perniagaan ini secara ‘worksmart’ serta berpotensi mendapat pendapatan berterusan.

3. Adakah terdapat jaminan terus menjadi mutawwif sekiranya telah menyertai kursus kursus Mutawwif ?

Seperti institusi pengajian tinggi yang lain, AMTC juga tidak dapat memberi jaminan graduan yang mengikuti kursus dari AMTC akan terus diserap oleh travel agensi untuk menjadi mutawwif/mutawwifah. 
Namun begitu, sijil yang diperolehi adalah sebagai bukti bahawa graduan tersebut telah mempunyai ilmu asas dalam industri Umrah/Haji dan ilmu berkaitan pengurusan Umrah, sekaligus memberi keyakinan kepada pihak travel agensi samada untuk mengambil graduan itu sebagai mutawwif syarikat mereka atau tidak. 
Di samping itu juga, mutawwif/mutawwifah mestilah aktif dan bijak mencari peluang-peluang untuk menjadi pembimbing (mutawwif) Umrah/Haji yang ditawarkan oleh agensi travel.
 

4. Bagaimana untuk menyertai peluang kerjaya di AMTC?

AMTC membuka peluang kepada semua umat Islam yang berminat untuk menjadi usahawan AMTC bagi mempromosikan perkhidmatan latihan & pensijilan usahawan mutawwif profesional serta kursus keusahawanan yang meliputi:-
a. Kerjaya sebagai Konsultan Bertauliah (KB)
b. Kerjaya sebagai Biz Partner (BP) konsortium. 

5. Saya difahamkan bahawa AMTC diwujudkan bagi membantu menyelesaikan beberapa isu Umat Islam yang berimpian ke Tanah Suci. Jadi apakah sebenarnya masalah UTAMA yang menjadikan ramai Umat Islam masih belum menunaikan Umrah/Haji?

Menurut kajian yang pihak AMTC jalankan, isu UTAMA yang menjadikan ramai Umat Islam masih belum menunaikan Umrah/Haji ialah masalah KEWANGAN. Justeru kami sangat yakin, jika masalah kewangan ini dapat diatasi, maka lebih ramai lagi umat Islam akan dapat menunaikan Umrah. Mereka yang berimpian tetapi tiada jalan/platform perlu diberikan bimbingan kerjaya berterusan bagi membantu merealisasikan impian mereka menunaikan Umrah setiap tahun & Haji di usia muda. 
Motto kami : Umrah seawal 3 bulan . 

6. Mengapakah saya perlu menjadi Konsultan Bertauliah (KB) AMTC ?

Setiap umat Islam pasti bercita-cita untuk mengerjakan ibadah Umrah/Haji setiap tahun jika diberi peluang, tetapi isu kewangan menjadi masalah utama untuk pergi ke Tanah Suci. Oleh itu, jalan paling mudah adalah dengan menjadi mutawwif (dengan jemputan travel agensi), di samping menyantuni Jemaah Umrah/Haji, mutawwif juga dapat mengerjakan ibadat di sana. 
Keistimewaan KB tidak hanya menjadi mutawwif, malahan peluang menjadi usahawan industri Umrah & Haji terbentang luas dan mampu menjana pendapatan berterusan. KB juga diberi konsultansi bisnes percuma selagi mana KB bergiat aktif dalam industri ini. 

7. Jadi, siapakah target market/pasaran AMTC dalam industri ini?

Secara Amnya semua Umat Islam adalah target kami di dalam industri ini. Skopnya dapat dijelaskan seperti butiran dibawah:-
i. Mereka yang berkemampuan untuk menunaikan umrah & haji
ii. Mereka yang kurang berkemampuan untuk menunaikan umrah & haji
iii. Mereka yang inginkan kerjaya duniawi & ukhrawi
iv. Mereka yang berpengalaman ke tanah suci
v. Mereka yang ingin menambah pendapatan walaupun sibuk

8. Siapakah yang bertanggungjawab dalam memberi bimbingan & latihan dalam kursus AMTC dan adakah beliau berkelayakan dalam bidang Umrah dan Haji?

AMTC memilih jurulatih-jurulatih yang bertauliah dan berpengalaman dalam bidang Umrah/Haji, keusahawanan dan perniagaan. Mereka akan melatih dan sentiasa memberi bimbingan yang berterusan kepada semua usahawan & bakal-bakal mutawwif AMTC yang sah. konsortium. 

9. Adakah syarat-syarat tertentu yang diperlukan untuk menjadi Konsultan Bertauliah atau Speaker AMTC seperti memerlukan kemahiran dalam Bahasa Arab dan hanya terdiri golongan para ulama yang tinggi ilmu agamanya?

Tiada spesifikasi syarat-syarat yang diperlukan untuk menjadi Konsultan Bertauliah atau Speaker di AMTC selain yang telah dinyatakan. Pihak AMTC hanya menggalakkan lebih ramai umat Islam yang betul-betul berminat dan menjadikan AMTC sebagai platform kerjaya untuk merealisasikan impian menunaikan Umrah dan Haji dalam usia yang muda. Umur seawal 18 tahun .